Je hond opvoeden? Zo pak je het stap voor stap aan.

Het opvoeden van honden kan voor sommige mensen een uitdaging zijn. Op het moment dat je een kleine pup in huis haalt is het belangrijk dat je al direct de regels duidelijk aangeeft. Met name als je je hond wil laten opgroeien tot een gehoorzame volwassen hond. Door vanaf het begin duidelijk en consequent te zijn in wat er wel en niet gaat, kan je ervoor zorgen dat je pup later als volwassen hond straatwijs is. Ben je benieuwd hoe je op de juiste manier aan de opvoeding van je hond kan beginnen? In deze blog geven we je een stap-voor-staphandleiding over hoe je dit aanpakt.

Stap 1: Aanleren van basiscommando’s

Het aanleren van commando’s is een van de basisbehoeftes als je je hond goed wil opvoeden. Door commando’s aan te leren kan je je hond leren om te luisteren naar jouw stem en je hond een eigen plaats geven in het huishouden. Voordat je begint met het aanleren van commando’s is het belangrijk dat je de juiste spulletjes aanschaft om jouw pup te helpen om de commando’s goed te leren. Denk hierbij aan een halsband, een lijn, een kauwspeeltje en wat lekkernijen.

Stap 2: Trainen

Nu je alle spulletjes hebt, begint het echte werk. Met name de eerste maanden is het belangrijk om je hond zo veel mogelijk te trainen. Oefen dagelijks de basiscommando’s en geef je hond regelmatig een beloning voor als hij iets goed heeft gedaan. Beloningen kunnen bestaan uit knuffels, lekkernijen of gewoon een goed woordje.

Stap 3: Consistent zijn

Zorg ervoor dat je consistent blijft met de opvoeding. Als je je hond één keer de mogelijkheid geeft om een commando te negeren, dan zal hij het de volgende keer waarschijnlijk weer doen. Wees daarom consequent in wat je wilt dat je hond doet en geef geen tegenstrijdige boodschappen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je je pup in de bench doet wanneer je weg gaat van huis. Heb je een grote hondenbench nodig? Deze kan je gemakkelijk online bestellen. Een hondenbench is namelijk essentieel in de beginfase van de opvoeding van je hond. Hiermee geef je aan waar de hond heen moet op bepaalde momenten.

Stap 4: Socialiseren

Het belangrijkste wat je je hond kan leren is hoe hij zich moet gedragen tijdens het spelen met andere honden en mensen. Zorg ervoor dat je hond regelmatig met andere dieren en mensen in contact komt om te leren wat acceptabel gedrag is. Dit kan je bijvoorbeeld doen door regelmatig naar een hondenpark te gaan of door je hond mee te nemen als je naar vrienden gaat. Zo leert je hond hoe hij zich moet gedragen in verschillende situaties.

Stap 5: Vergeet het belang van rust niet

Honden hebben net als mensen rust nodig. Zorg ervoor dat je hond voldoende slaapt, omdat dit het leerproces en de groei van je hond beïnvloedt. Geef je hond daarom voldoende rust, zodat hij zich optimaal kan ontwikkelen.